Leasen voor de startende ondernemer

Het aantal zelfstandigen blijft groeien en zijn belangrijk voor de economie. Zelfstandigen moeten dan ook meer ruimte krijgen door bijvoorbeeld minder administratieve lasten met zich mee te dragen. Dit kan onder meer door een auto te leasen. Hoe dit precies zit, wordt hieronder kort toegelicht.

Zakelijk rijden

Indien de auto voornamelijk voor zaken gebruikt wordt, zoals bij zelfstandigen vaak het geval is, dan dien je de wagen zakelijk te leasen. Dit houdt in dat je dus vanuit je eigen onderneming of wellicht vanuit je werkgever een auto huurt. Je kunt deze auto dan vaak ook wel voor privé doeleinden gebruiken, maar houdt er dan rekening mee dat je niet meer dan 500 kilometer per jaar privé mag rijden.

Welke kies je dan?

Bij zakelijk leasen zijn er meerdere constructies waaruit je kunt kiezen. Welke variant je uiteindelijk kiest is afhankelijk van je persoonlijke situatie en wat je zelf het prettigst vindt. Het is echter vaak wel zo dat je voor het leasen van een auto over jaarcijfers moet beschikken. De leasemaatschappij kan zo beter inschatten hoe groot het risico is. Zzp’ers beschikken niet altijd meteen over jaarcijfers, omdat ze wellicht net zijn begonnen. Niet elke leaseconstructie is daarom geschikt voor een zelfstandige.

Full operational lease

Deze constructie is de meest ideale voor zowel zakelijk als privaat gebruik. Je kunt Full Operational Lease het zien als een persoonlijke lening, waarin vrijwel alle kosten gedekt worden in een maandelijks te betalen bedrag. Deze kosten bedragen onder meer de onderhoud, reparaties, verzekeringen en zelfs belastingen. In principe is slechts de brandstof nog voor eigen rekening. De leasemaatschappij is zowel economisch als juridisch dus verantwoordelijk voor de wagen. Dit is voordelig voor een zelfstandige, omdat de kosten die gemaakt worden bij een auto nu niet drukkend zijn op de balans van de onderneming. Er blijft zo meer geldt over om te investeren.

Private lease

Door gebrek aan jaarcijfers, zou je als zelfstandige de auto natuurlijk ook altijd nog privé kunnen leasen. Het principe is hetzelfde, je betaald een maandelijks bedrag waarin alle kosten gedekt zijn. Je zit echter niet gebonden aan de 500 kilometer per jaar. Je kunt nu ook meer kilometers rijden met de auto zonder dat een limiet overschreden wordt. De zakelijke kilometers die gereden worden, zijn bij je onderneming te declareren als een netto vergoeding.

Dit zijn enkele mogelijkheden die je als zelfstandige hebt. De administratieve lasten van een auto worden op deze manier uit handen genomen, zodat er gefocust kan worden op de zaken.