Hypotheek 30 jaar vast: is dat echt de beste optie?

Hypotheek

Zet jij je hypotheek 30 jaar vast? Als je je hypotheekrente voor een lange periode vastzet, betaal je een hogere rente dan voor een korte periode. Zet je de rente voor lange tijd vast, dan zijn je maandlasten hoger maar heb je wel voor lange tijd zekerheid. Toch is het niet altijd verstandig om de rente dan maar gelijk voor 30 jaar vast te zetten. 

Hypotheek

Rentevast bij starters

Met name starters en vijftigers kiezen voor de langst mogelijke rentevastperiode. Dat schijnen zij als het meest gunstig te ervaren:

  • Starters staan voor een periode van verandering en onzekerheid waarin de persoonlijke en financiële situatie verandert. Zekerheid over de hypotheek is dan wel zo prettig.
  • Vijftigers pakken juist de kans om voor het laatst een hypotheek af te sluiten op basis van hun inkomen. Als je eenmaal de 60 bent gepasseerd dan wordt dit steeds lastiger.

Toch kan het alsnog onverstandig zijn om je hypotheek zo lang vast te zetten. Wist je bijvoorbeeld dat het er ook voor kan zorgen dat je vast zit in een situatie waar je graag uit wil? Hoewel de renteverschillen tussen de periodes kleiner zijn geworden, levert 30 jaar vast bij aanvang nog altijd de hoogste lasten op.

Meer lenen bij kortere periode

Kies je voor een rentevaste periode van 10 jaar of langer, dan mag je veel meer lenen dan bij een kortere rentevaste periode. Dat komt doordat de banken bij het bepalen van de maximale hypotheek vanaf een rentevaste periode van 10 jaar uit mogen gaan van de daadwerkelijke hypotheekrente.