Waarom een VPN belangrijk is

Een VPN is erg handig bij het surfen op het internet. Tegenwoordig is vrijwel iedereen verbonden met het internet. Het internet wordt dagelijks gebruikt om met anderen te communiceren, dingen op te zoeken en transacties te doen. De activiteiten die je op het internet doet zijn echter niet altijd veilig. Hier zul je alles te weten komen wat een VPN voor je kan doen.

Wat is een VPN?

Een VPN is een middel waarmee het IP-adres van de gebruiker wordt verborgen bij het gebruiken van het internet. Met een IP-adres kunnen de gebruikers die hier toegang tot hebben traceren wat je allemaal op je computer doet. Vrijwel de meeste websites waar je op belandt zullen gegevens van je verzamelen via het IP-adres. Op betrouwbare websites is dit nog vrij onschuldig. Maar je weet maar nooit wanneer je op een onbetrouwbare website terecht komt die jouw gegevens kunnen gebruiken op manieren die je liever niet wil hebben. Denk bijvoorbeeld aan het traceren van jouw internetgedrag of locatie. Een VPN beschermt je tegen het verzamelen van jouw gegevens door het IP-adres constant te veranderen. Jouw internetactiviteiten zijn op deze manier niet meer te traceren waardoor je volledig anoniem online bezig kunt zijn.

Verzamelen van gegevens tegengaan

Al jouw activiteiten op het internet kunnen makkelijk achterhaald worden zonder de juiste voorzorgsmaatregelen. Zelfs betrouwbare websites kunnen jouw gegevens gebruiken voor hun eigen belang. Veel informatie bedrijven verzamelen gegevens van gebruikers om deze vervolgens door te verkopen aan andere bedrijven. Er wordt dus geld verdiend met het verzamelen van jouw gegevens zonder dat je er zelf iets voor terug krijgt. Zelfs jouw internetprovider heeft toegang tot jouw online activiteiten. Een VPN zorgt ervoor dat je via een omweg toegang krijgt tot de websites die jij bezoekt waardoor de verschillende zoekresultaten niet teruggekoppeld kunnen worden aan een specifieke gebruiker.

Toegang tot geblokkeerde content

Een andere manier om de dienst te gebruiken is door toegang te krijgen tot geblokkeerde content. Er is veel content online beschikbaar, maar sommige content is afgesloten voor specifieke delen van de wereld. Denk bijvoorbeeld aan een film die alleen in Amerika te zien is. Als je toegang tot geblokkeerde content wil krijgen kun je doen alsof je in het land van de geblokkeerde content zit. Bij de meeste VPN-diensten kun je zelf kiezen naar welke server je wilt verbinden. Afhankelijk van de diensten kunnen er servers in veel verschillende landen zitten. Het verbinden naar deze servers zorgt ervoor dat je een IP-adres toegewezen krijgt dat in het land van de server zit. Op deze manier kun je online in ieder land bevinden met een druk op de knop.

Toegang tot goedkopere prijzen met een VPN

De prijs van producten of diensten kunnen ook per land verschillen. Sommige landen moeten meer betalen voor dezelfde product of dienst dan andere landen. Als je weet dat er in een bepaald land goedkopere prijzen zijn, kun je een VPN gebruiken om op het domein van dat land te komen.