Voorraadbeheer Transport & Logistiek

Als logistiek doel is het bijhouden van een gezonde voorraad mogelijk als we waarderingsmethoden en controlesystemen implementeren. Het hebben van een optimaal voorraadniveau in het bedrijf betekent de voorraad die de klant vraagt ​​of de grondstoffen die nodig zijn voor de productie wanneer ze nodig zijn, waarbij het vermijden van materialen met een lage rotatie of producten die een onproductieve investering vertegenwoordigen, moet worden vermeden. Het strak houden van voorraadbeheer levert dus zowel tastbare als immateriële voordelen op. Enerzijds nemen we slimme beslissingen op het gebied van resource management en anderzijds zorgen we voor klanttevredenheid. transport & logistiek

 

Inventarisatiesystemen transport & logistiek

 

Het meest geschikte systeem om voorraden te beheren, hangt af van de branche van het bedrijf; we kiezen het echter op basis van hoe vaak we een inventarisatie moeten uitvoeren:

 

Perpetual System

 

Uitgevoerd door een constante registratie van hoeveel producten of materialen ons magazijn binnenkomen en verlaten; deze methode laat ons altijd weten hoeveel grondstoffen voor fabricage of producten te koop we in het magazijn hebben.

 

Terugkerend systeem

 

Af en toe wordt er een balans opgemaakt, meestal aan het einde van het boekjaar. We kunnen het zelfs meerdere keren per jaar uitvoeren. Het nadeel is dat de bedrijfsactiviteiten stoppen terwijl wij deze uitvoeren.

 

Regelmodellen en indicatoren transport & logistiek

 

Een goed voorraadbeheer geeft ons de taak om de eisen van de productie of klanten te kennen en erachter te komen hoeveel goederen of grondstoffen we nodig hebben om te voorkomen dat we de operatie moeten stoppen.

 

Hieronder volgen enkele van de indicatoren en modellen waarmee we een optimaal voorraadbeheer kunnen behouden:

 

Indicator: bestelpunt

 

We moeten weten wanneer we een nieuwe bestelling moeten plaatsen in overeenstemming met de tijd die de leverancier nodig heeft om deze te bezorgen, zodat we voldoende voorraad kunnen behouden. De formule vermenigvuldigt de dagelijkse vraag met de tijd die nodig is om de zending te ontvangen.

 

Indicator: laagste voorraadniveau

 

Dit is het laagste aantal producten dat we in het magazijn nodig hebben om normaal te blijven werken. Als we dicht bij dit laagste niveau komen, zouden er alarmen moeten luiden, zodat we een nieuwe bestelling kunnen plaatsen. We berekenen dit punt door van het bestelpunt het aantal af te trekken dat resulteert uit het vermenigvuldigen van de dagelijkse vraag naar eenheden met de gemiddelde tijd die we nodig hebben om aan klanten te leveren. transport & logistiek

 

Model: De economische bestelhoeveelheid

 

Heeft tot doel te definiëren wat de exacte bestelling zal zijn en het exacte moment van aankoop, zodat we de kosten maximaal kunnen verlagen.

 

Model: Just-in-Time-inventaris

 

Het is bedoeld om de laagst mogelijke voorraad aan te houden om de magazijnkosten te verlagen en tegelijkertijd een negatieve impact op de activiteiten te vermijden.