Hoe verloopt een 2e spoor traject?
Heb je je weleens afgevraagd wat een 2e spoor traject is en hoe dat verloopt? We kunnen ons dat best goed voorstellen, want je hebt er natuurlijk niet dagelijks mee te maken. Toch is het best belangrijk om hier op een globaal niveau iets van af te weten. Waarom dat zo is en hoe een 2e spoor traject verloopt lees je in deze blog.
Ziek zijn
Een 2e spoor traject is onderdeel van een re-integratie traject wanneer je langdurig ziek bent geweest. Jouw werkgever moet, wanneer je weer beter bent, zorgen dat jij weer aan het werk kunt. Het 1e spoor traject ga je altijd eerst in. Daarbij kijkt je werkgever of je in je oude functie terug kunt komen, of dat zijn een andere passende functie voor je hebben. Pas wanneer dit niet mogelijk blijkt te zijn kom je in het re-integratietraject 2e spoor terecht. Voor veel langdurig zieken zal dit niet het geval zijn dus, maar wat nu als dat wel zo is?
Re-integratie
Jouw werkgever is ervoor verantwoordelijk dat jij zo snel mogelijk weer aan het werk kunt gaan. Kan dat bij hen niet, dan moeten zij ervoor zorgen dat je dat ergens anders kunt gaan doen. Omdat het voor veel bedrijven lastig is om hier zelf voor te zorgen, betalen zij vaak een gespecialiseerde partij die dit voor je regelt. Zo voldoet jouw werkgever aan hun verplichtingen en krijg jij de hulp die je nodig hebt om weer aan de bak te komen! Voor je het weet zit je dan op een nieuwe werkplek.
Zo ziet het 2e spoor traject er dus uit!
We hopen dat je nu beter begrijpt hoe een 2e spoor traject eruit ziet en wat er allemaal komt kijken bij re-integratie na een lange periode van ziekte. We hopen dat het je nooit overkomt, maar mocht het toch zo zijn dan heb je nu een idee van wat je kunt verwachten.