Hoe sluit je UTP kabels aan op een RJ45 aansluitingen?

RJ45 aansluitingen maken is geen hogere wiskunde en kan je op zichzelf doen. Het vergt wel wat behendigheid, maar met een beetje oefening kun je dit zelf maken. Dit kan wel zo handig zijn als je bijvoorbeeld lange lengtes nodig hebt en deze niet standaard te koop zijn of je juist kabels wilt inkorten.

Je hebt gereedschap nodig om RJ45 aansluitingen te maken

Het maken van RJ45 aansluitingen op UTP kabels heb je wel gereedschappen nodig om dit daadwerkelijk voor elkaar te krijgen. Het is geen simpel kliksysteem. Daarom hieronder op een rij wat je bij de hand moet hebben om over te kunnen gaan tot het daadwerkelijk aansluiten.

  • Netwerkkabel van de rol. Je kunt hier kiezen uit een soepele of stugge kern. Zorg dat je voor het juiste gebruik de juiste kabelrol hebt aangeschaft;
  • Striptang voor het strippen van de kabel;
  • Een RJ45 connector; en
  • RJ45 krimptang of netwerk toolset.

Met deze stappen maak je de aansluiting

Afhankelijk van hoe gevorderd je bent en hoe handig je bent kun je binnen 5 tot 10 minuten de kabel klaar maken. Zorg dus dat je de juiste spullen bij de hand hebt zodat je niet tussentijds nog op zoek hoeft op een niet praktisch moment.

De eerste stap is de buitenmantel strippen. Door middel van de striptang te gebruiken kun je de buitenmantel weghalen, oftewel strippen. Als het goed is krijg je dan 8 draden, oftewel 4 aderparen, te zien. Haal ongeveer 5 centimeter van de buitenmantel weg om mee aan het werk te gaan.

De volgende stap is dat je de draden sorteert. Alle 8 draden hebben een eigen kleur en kunnen getwist zijn. Als ze nog getwist zitten, haal ze dan uit elkaar en leg de draden op de goede volgorde. Van links naar rechts is dit de juiste volgorde: oranje-wit, oranje, groen-wit, blauw, blauw-wit, groen, bruin-wit en bruin als laatste. Het kan zo zijn dat de aders geen gelijke lengte (meer) hebben. Knip dan eerst de aders op één gelijke lengte voordat je verder gaat met de volgende stap.

Vervolgens kun je de aders, inclusief kleur mantel, in de RJ45 aansluitingen plaatsen. Het is belangrijk dat de volgorde onveranderd blijft. Schuif de aders erin, hou het lipje van de connector naar beneden en werk in deze handeling van je af. Controleer vervolgens of de aders allemaal goed in de connector geplaatst zijn door naar het doorzichtige deel te kijken.

Houdt tot slot alles goed op zijn plek en breng het in de krimptang en knijp deze vervolgens aan. Zo krijg je de RJ45 aansluitingen voor elkaar en kun je je eigen netwerkkabels maken en aansluiten.

Er zijn bij Patchkastwinkel ook RJ45 aansluitingen te koop die al kant en klaar zijn, maar soms is het praktischer om je eigen kabels te maken. Dit kan te maken hebben met bijvoorbeeld de benodigde lengte en kan uiteindelijk goedkoper zijn als je een groter netwerk hebt en kabels moet vervangen.