Bent u net afgestudeerd, of wil u solliciteren voor een nieuwe baan, maar heeft u een Verklaing Omtrent het Gedrag, of VOG nodig? Dan kunt u deze aanvragen bij VOGdesk.nl. VOGdesk.nl is het servicebureau waar u naartoe kan voor het snel en eenvoudig aanvragen van een VOG. Het VOGdesk servicebureau heeft al meer dan 15 jaar ervaring en zij helpen u graag met het vinden van een efficiënte oplossing. Een VOG is niet verplicht of nodig voor ieder beroep, en u kunt op verschillende manieren de verklaring aanvragen.

Wanneer moet ik een VOG aanvragen?

Zoals eerder genoemd, hoeft u niet altijd een VOG nodig. De vraag is dan natuurlijk, waarvoor is het dan wel nodig om een VOG aanvragen? De Verklaring Omtrent het Gedrag is er om aan te tonen dat u geen verleden heeft dat een bezwaar vormt voor het uitvoeren van een bepaalde taak of functie van een bedrijf. Het toont bijvoorbeeld aan dat u geen strafbare feiten heeft gepleegd in het verleden die mogelijk invloed hebben op het uitoefenen van een bepaalde taak of functie. Vaak is een VOG nodig voor:

  • Het bedrijfsleven
  • Het onderwijs
  • Een visum
  • De zorg
  • Vrijwilligerswerk
  • Een lidmaatschap bij een schietvereniging
  • Een lidmaatschap bij een airsoft

In de situaties waarin u werkt met gevoelige informatie of met kinderen (denk aan de basisschool of de kinderopvang), dan is een VOG soms verplicht. Ook moet u een VOG aanvragen voor bijvoorbeeld een NWO-vergunning of een taxi pas.

Het aanvragen van een VOG

U kunt op verschillende manieren een VOG aanvragen. Een optie is om direct bij de gemeente de verklaring aan te vragen. Dit kan dan bij de gemeente waar u bij ingeschreven staat. U moet dan wel eerst een afspraak maken. Het hangt van de gemeente af hoe lang het duurt voor u terecht kan voor deze afspraak, maar u kan van een gemiddelde doorlooptijd van 4 weken uitgaan. Er is ook nog een andere optie beschikbaar waarmee u een VOG kan aanvragen. Dit is om de Verklaring Omtrent het Gedrag online aan te vragen door een formulier in te vullen. Dit heeft het voordeel dat u niet nog een aantal weken hoeft te wachten voor u terecht kan voor een afspraak. Het digitaal aanvragen van de verklaring gaat via het VOGdesk servicebureau. U heeft geen schriftelijke formulieren nodig, alleen maar uw DigiD en iDeal. De gemiddelde doorlooptijd voor het digitale proces is zo’n twee weken. De twee processen verlopen verschillend:

Als u via de gemeente uw VOG gaat aanvragen, dan zal de werkgever eerst het VOG formulier dan u kan printen in moeten vullen, waarna u een afspraak kan gaan maken. Vervolgens moet u uw legitimatie, het ingevulde formulier en contant geld of uw bankpas meenemen. Dan heeft u uw VOG na gemiddeld 4 weken.

Als u online de VOG gaat aanvragen, dan zal u eerst zelf een online formulier in moeten vullen, die dan verstuurd wordt naar Dienst Justis. Binnen 24 uur krijgt u een mail. U moet uw gegevens bevestigen en controleren en Dienst Justis betalen. U krijgt hierna een code toegestuurd die 30 dagen geldig is. Vervolgens heeft u binnen 2 weken uw VOG.